Ikke glem «den normale» sexen

Det har blitt debatt in Innlandet den siste tiden. Debatt om hvorfor Oppland Arbeiderblad har begynt å løfte dynene i «Vestoppland», og om dette er noe de virkelig skal bruke journalistikktiden sin på. Debatten er viktig, og er med å sette ekstra fokus på det som er en stor del av mennesket. Nemlig seksualiteten. For noen er det å snakke om seksualiteten sin og sex helt naturlig, og for andre er det noe som skal være helt privat og helst bak låst soveromsdør.

At mange har sterke meninger i kommentarfelt om hva som er rett og galt er vel ikke noe nytt, men skulle ønske den kanskje ikke var så polarisert. For meg så er det meste mye mer nyansert, men står over å ta usaklige diskusjoner i kommentarfeltene. Saklige debatter er mye mer spennende, og kan kaste lys over viktige synspunkter.

At noen «sier opp» OA fordi de skriver om noe så viktig som seksualitet legger lista litt for lavt for debatt, syns jeg. Men når det nå kommer spørsmålet til viktigheten rundt temaet «seksualitet» som OA nå har ekstra fokus på, stiller jeg meg bak de som setter pris på informasjon om lokalsamfunnets nyanser. BDSM, Trans, skjult homofili, og egentlig hele resten av den seksuelle bokstavrekka som blir lengre og lengre. Men, og her kommer noe jeg mener er viktig; ikke glem den normale sexen også.

Hvis vi skal generalisere, og snakke om «folk flest» i noen øyeblikk, så er jeg redd vi har kommet skjevt ut i mediene. Sex mellom samtykkende personer skal være en trygg og god ting, og det som er viktig for «folk flest» er kosen, opphisselsen, nærheten og intimiteten. Er alt dette til stede vil også orgasme være mulig å oppnå. Og for de fleste er orgasme det seksuelle høydepunkt. For «folk flest» er dette mer enn bra nok. Men er det normalt? Er det kjedelig? Er det nok? Syns partneren min at jeg er god nok? Må vi kle oss i skinn og lær og dra på swingers-klubb og prøve det ene eller det andre?

Med den konstante påminnelsen av at det skal presteres, være utholdende, og nå da også få en ulmende forventning om at sex skal være så mye mer enn kos, opphisselse, nærhet og intimitet, gjør at prestasjonsangsten blir for stor og kan naturlig nok gi lystproblemer eller ereksjonssvikt.

Legg til at de fleste unge i dag har mesteparten av sin seksuelle erfaring fra porno. Det blir litt som å lære å kjøre bil ved å se på filmen «Fast and Furious». I aldersgruppen 15-19 år har det fra 2006 til 2016 vært en økning på 94 prosent i antall unge menn som får resept på potensmidler, viser tall fra Reseptregisteret. Det gir kanskje en indikasjon på hvor mye forventning det ligger til sex i dag?

Og det er heller ikke alle som får orgasme. I 10-15 prosent av tilfellene har en kvinne aldri hatt orgasme, og av de som har fått orgasme viser det seg at så lite som under 1/3 av kvinner oppnår orgasme ved samleie. Og da de som allerede er i den trygge rammen at de kan få orgasme. De fleste kvinner oppnår lettest orgasme når de er alene med seg selv, og dirty-talk blir kanskje litt kleint når man er alene?

Jeg sier ikke at sex ikke er, eller skal være, spennende, men skriv også om normalisering av seksualitet til de store massene. Det er fortsatt utrolig mye å snakke om og lære. Men først må vi lære å nyte hverandre i de trygge rammene som er viktig for «folk flest». Og min bekymring er vi skaper for stor forventning til seksuell prestasjon, som skaper utrygghet og misnøye og negativt seksuelt selvbilde.

Mitt ønske er at personer og par skal bli trygg på den seksualiteten de har, og helst da sammen med noen. Sex, og seksualiteten, skal være noe trygt.

Så er det jo mulig for de som kun er på krydderjakt finne inspirasjon på flere måter enn i lokalavisen. Det finnes mye informasjon der ute, og hos for eksempel sexologer. Vi er ikke her bare for de som trenger å snakke om utfordringene sine i parforhold, eller egen seksualitet. Vi er her for de som har det bra også, men som ønsker noen å snakke med i trygge rammer og som bare vil forstå litt mer om sin egen seksualitet.

Også publisert i debatten 1.12.2021 i Oppland Arbeiderblad